Is WordPress nog wel veilig?

Is WordPress nog wel veilig?

Bijna 90% van de gehackte CMS systemen in de afgelopen jaren was WordPress. Je vraagt je dan vast af: is WordPress nog wel veilig en een betrouwbare keuze?

Ben jij op de hoogte van de veiligheid van jouw WordPress site? 

Wordt jouw site wel goed onderhouden? Uit onderzoek is gebleken dat WordPress het meest gehackte CMS system is. Dit brengt jouw als bedrijf maar natuurlijk ook je klanten in gevaar. Waar kun je nu op letten, wat kun je doen om dit gevaar te verminderen en is WordPress dan nog wel de juiste keuze?

Meer informatie over de onveiligheden

In 2018 is er een groot onderzoek gedaan naar het hacken van CMS systemen, hier kwam naar voren dat WordPress het meest gehackte system is. En met een ruime marge. Bij de andere CMS systemen zag je bij 56% van de gehackte gevallen dat de CMS niet up to date was. Opvallend genoeg was dat percentage bij WordPress een stuk lager, namelijk maar 36%.

Bij WordPress zie je vooral dat hackers gebruik maken van een backdoor, plugins door externe partijen, verkeerde settings en onbetrouwbare thema’s. Hierdoor is het bij WordPress nog belangrijker dat je weet wat je doe ten een goede achtergrond hebt in development. Eenmaal binnen gebruiken hackers je site voor verschillende zaken. Er wordt bijvoorbeeld veel gebruik gemaakte van SEO Spam dat er voor zorgt dat klanten op jouw sites worden doorgestuurd naar “spam-specific pages” of ervoor zorgen dat ongewilde content op staat zoals advertenties voor bijvoorbeeld fashion of entertainment (waaronder pornografie en online gokken).

Als je heel veel pech hebt, wordt er tijdens het scannen van je site (door bijvoorbeeld Google Analytics) herkent dat je site gehackt is en kom je op een blocklist. Hierdoor is de vindbaarheid van je site sterk verminderd en zijn er opeens veel minder bezoekers op je site. 

Wat zijn signalen dat je site gehackt is?

Er zijn een aantal dingen wat je zelf op kunt letten om te zien of je site gehackt is, dit is de top 10:

 1. Opeens trekt je site een stuk minder bezoekers.
 2. Je kunt zelf niet meer inloggen in het system.
 3. Je site bevat opeens malware
 4. Je site heeft verdachte bezoeken, bijvoorbeeld bezoeken uit landen die niet logisch zijn of veel bezoekers met hetzelfde adres.
 5. De zoekresultaten van of op je website zijn vreemd 
 6. Je kunt geen emails meer ontvangen of verzenden
 7. Je site bestaat opeens niet meer
 8. Verdachte files in je code
 9. Nieuwe verdachte leden
 10. Verdachte (niet door jouw geplande) taken of events op je server

Wat zijn de voordelen van de WordPress?

Waarom kiezen ondanks de risico’s dan toch zo veel mensen voor WordPress? Dat heeft meerdere redenen.

 • WordPress is makkelijk in gebruik. Je kunt makkelijk vinden hoe je bijvoorbeeld afbeeldingen toevoegt, een bericht kan aanmaken of eventueel andere elementen kan gebruiken;
 • Bij WordPress kun je zelfs tekst vanuit Word erin plakken en de opmaak blijft gelijk. Zo voeg je snel en makkelijk content toe;
 • Je kunt WordPress gebruiken voor zowel grote als kleine sites;
 • je kunt er met meerdere mensen tegelijk aan werken;
 • het is open source. Hierdoor is er een enorme groep aan programmeurs die eraan werken en verbeteringen aan maken, geregeld komen er dan ook updates uit met verbeterde en vernieuwende onderdelen. Maar open source heeft nog meer voordelen, het is bijvoorbeeld te gebruiken met plugins van WordPress maar ook compatible met plugins van andere makers. Op deze manier heb je veel mogelijkheden en flexibiliteit. Daarbij zijn veel van die plugins ook nog gratis.
 • WordPress is namelijk gratis. Je kunt WordPress gewoon downloaden en installeren en hop je hebt een werkende website. Jammer genoeg is die meestal niet al te fraai, hiervoor heb je een goede webdeveloper nodig om van de site echt jouw persoonlijke en functionele site te maken.
 • WordPress sites zijn vaak goed vindbaar op zoekmachines, en dat is natuurlijk een groot voordeel. En met een aantal plugins kun je die vindbaarheid ook nog eens makkelijk verhogen En dat is zeker voor een nieuwe onderneming erg belangrijk. De sites van WordPress zijn ook erg snel, end at is fijn, want Google neemt de snelheid van je site mee in de ranking.
 • Het grote marktaandeel van WordPress zorgt ervoor dat het ook nog eens stabiel en betrouwbaar is.

Is WordPress de juiste keuze voor jou?

Zoals je hierboven kunt lezen heeft WordPress vele voordelen. Je kunt bijna elke site bouwen via WordPress. Of je nu een webshop wilt of een site voor je vereniging, veel is mogelijk. Wil je echter zorgen dat je site ook veilig is, zowel voor jou als je gebruikers, dan komt er toch meer bij kijken. Van simpele dingen zoals kies een niet standaard gebruikersnaam en een wachtwoord dat niet makkelijk te achterhalen is, als regelmatig je code controleren op niet door jezelf toegevoegde stukken programmeertaal. 

Misschien niet onverstandig om dus, als je kiest voor een WordPress site, deze te laten maken door een professioneel bedrijf die hier ervaring mee heeft en voor jou de website ook kan blijven onderhouden. Op die manier heb je het beste van twee werelden, de voordelen van WordPress met de voordelen van een veilige goed onderhouden site.

Wil jij een veilige WordPress site?

Wil je meer informatie over het werken met WordPress of een veilige WordPress site laten maken? Onze designers en developers staan graag voor je klaar.