Scrum, a junior’s point of view

Scrum, a junior’s point of view
Scrum, a junior’s point of view

Stefano Farris is een junior ontwikkelaar in het Application Development-team. Een jonge professional op zoek naar de juiste en onjuiste antwoorden in het bestaan als consultant. Natuurlijk heb je technische kennis nodig, maar als junior moet je ook groeien in de processen die worden doorlopen tijdens development. Het eindresultaat is net zo belangrijk als de weg ernaartoe. 

“Wat ik in deze blogpost wil bespreken is hoe ik Scrum de afgelopen tijd heb ervaren en wat er door me heen gaat tijdens de verschillende Scrum-sessies. 

Sprintplanning – Aha, dit gaan we dus doen

Goed moment om inzicht te krijgen over wat er precies gaat gebeuren deze sprint! Hier worden de losse titels van de product backlog items (PBI) een stuk concreter.  Tijdens de refinement kan ik vragen stellen over de onderwerpen die tijdens een specifieke PBI aan bod komen. Hierbij beschouw ik iedere PBI die gerefinet wordt als iets dat ik zelf op ga pakken en wat ik daarvoor moet weten. 

Als er in de komende sprint gesproken wordt over deze PBI’s door andere mensen die deze hebben opgepakt zit het nog vers in mijn geheugen en kan ik makkelijker volgen waar het ook alweer over ging. 

Daily Scrum – afspraken maken met het team 

De Daily Scrum bereid ik voor mezelf altijd voor. Ik ga voor mezelf na wat ik de dag ervoor tijdens de stand-up heb verteld, wat er daadwerkelijk is gebeurd en wat ik plan om vandaag te gaan doen. Dat vat ik dan samen en waar nodig treed ik in detail. Het laatste doe ik vooral als ik met het team over een volgende actie of blokkade wil sparren. De Daily Stand-up is naar mijn mening ook een goed moment om hulp te vragen en een kort gesprek voor erna in te plannen. 

De Daily Stand-up zorgt voor de nodige transparantie naar je teamleden en het is ook een stukje verwachtingsmanagement. Na verloop van tijd zal ik steeds beter worden in het inschatten van de hoeveelheid tijd die ik nodig heb om mijn taken af te ronden. 

Mid Sprint Check-in – gaan we het sprintdoel halen?

Ik heb meestal een sprint van twee weken en de Mid Sprint Check-in valt hierin op de maandagmorgen van week 2 in de sprint. Kort gezegd brengt het mij in de ochtend na het weekend direct de nodige stress om zo snel mogelijk weer aan de slag te gaan. Er zijn uiteraard wat doelen die behaald moeten worden en daar hebben we de komende 5 dagen de tijd voor. Na de afschakeling van het weekend is het ook fijn om van iedereen een korte samenvatting te horen en te weten wat de huidige stand van zaken is voor de sprint en de daarop gebaseerde verwachtingen voor de komende week. 

Sprint Review (demo) – 10 minutes of Fame

De sprint review zie ik als een podium waar ik mijn team en andere belanghebbenden kan laten zien wat ik ontwikkeld heb en hoe het nou echt werkt. Ik hou er bij de voorbereiding rekening mee dat ik vragen kan krijgen over bepaalde keuzes die gemaakt zijn tijdens de ontwikkeling, maar je kunt niet voor alles plannen. En dat is ook maar goed want af en toe komen er vragen uit het niets die je opnieuw aan het denken zetten en uiteindelijk voor een beter eindresultaat zorgen. Ik hanteer zelf een presentatiestijl met “soepele” overgangen naar daadwerkelijke demonstraties, wellicht iets dat is blijven hangen van het presenteren tijdens mijn studie, maar ik vind het een fijne manier van voorbereiden/ informatie delen. 

Retrospective – wat heb je nu weer fout gedaan 

De retrospective zie ik als mijn persoonlijk getimeblockt reflectiemomentje, ook al gaat deze vooral over wat je als team beter wel of niet had kunnen doen en wat in de toekomst verbeterd kan worden… Stiekem is dit ook het moment waarop ik genadeloos naar mijn eigen bijdrage kijk. Door eerlijk te zijn kom je tijdens de retrospective het verste en het zorgt er ook voor dat je een diepere band schept met het team waarbij je “het aandurft om je gebreken bloot te leggen”. 

Als ik kritieke reflectiepunten van teamleden hoor, ga ik bij mezelf ook na of ik hetzelfde kan verbeteren (spoiler: meestal wel). 

Scrum en de sessies die erbij horen vind ik een hele fijne en geordende manier van werken. Het is flexibel genoeg om bijgesteld te worden aan nieuwe (plotselinge) informatie, maar geeft op hetzelfde moment ook houvast in je doen en laten. Als je hierbij ook nog tools als Azure Devops of Jira gebruikt die deze werkwijze ondersteunen, heb je veel handige dingen tot je beschikking waarbij ik langzaam denk dat ik niet meer zonder kan/ wil.  

Ik daag je uit om de komende Sprint vanuit mijn perspectief te bekijken. Ik hoor graag het resultaat!” 

Meer weten over werken met scrum? Neem dan contact op