Eenvoudig geautomatiseerd testen van Logic Apps, kan dat?!

Tijdens de 3-daagse conferentie Integrate 2022 sprak Michael Stephenson over “Automated Testing of Logic Apps”. Geautomatiseerd testen van Logic Apps was voorheen nogal een karwei, maar met de toevoeging van de Logic Apps Standard moet het nu een makkie zijn. Sjoerd Alaerds, onze Integratie Consultant, neem de proef op de som. Eerst lees je meer over de basis van Logic Apps en Automated testing om dit vervolgens zelf toe te passen in de praktijk.

Azure Logic Apps

Azure Logic Apps is een cloudplatform voor het maken en uitvoeren van geautomatiseerde werkstromen die toepasbaar zijn om te integreren. Azure Logic Apps is een onderdeel van de Azure Integration Services, waarbij een van de vele voordelen is dat het een schaalbare integratie-oplossing is. Ook is de Azure Logic Apps multifunctioneel waardoor het verbinden van verouderde, moderne en geavanceerde systemen binnen cloud-, on-premises en hybride omgevingen. 

Automated testing

Testen is een belangrijk onderdeel binnen Software Development. En door dit te automatiseren kun je consistentie waarborgen van de software. Deze geautomatiseerde test stappen kun je toepassen in het uitrolproces zodat na wijzigingen de tests worden uitgevoerd, waardoor je zeker weet dat er geen onverwachte wendingen plaats kunnen vinden.

In de praktijk: zelf een Logic App testen

Zelf heb ik gebruik gemaakt van deze link als het gaat om een tutorial. Hierin legt Michael Stephenson uit welk Test Framework ontwikkeld is om de Logic App geautomatiseerd te testen. En hoe dat deze toegepast kan worden. 

In een opsomming van stappen leg ik je kort uit wat er nodig is om een Logic App te testen.

1. Het aanmaken van een Logic App (Standard) binnen de Azure Portal. Heel belangrijk om te kiezen voor Standard, hiervoor is dit Test Framework gebouwd. 

  1. Heel belangrijk om te kiezen voor Standard, hiervoor is dit Test Framework gebouwd. 
geautomatiseerd testen van Logic Apps

2. Aanmaken van een App Registratie waarmee een Secret gekoppeld kan worden aan de Logic App. 

3. MSTest Test Project in Visual Studio, waarin de NuGet package “IPB.LogicApp.Standard.Testing” toegevoegd wordt, zodat het Test Framework kan worden gebruikt.

4. Twee methodes schrijven om de setup van de connectie voor te bereiden. 

5. Eén  configuratie file schrijven (“appsettings.json”) met de juiste instellingen om connectie te maken met de Logic App. 

6. Testmethode schrijven, waarin de standaard LogicApp connecties worden getest. 

7. Optioneel: je eigen testcase maken om bijvoorbeeld je response te testen.