Gebruik van C# in web development?

Onze software developer Nino van Laar vraagt zich af waarom de programmeertaal C# niet vaker wordt gebruikt bij het ontwikkelen van webapplicaties. Hij neemt je tijdens zijn zoektocht mee naar het antwoord: 

“Een analyse van alle openbare GitHub repositories toont aan dat C# al enkele jaren een stabiele lijn toont op het percentage van gebruik binnen de repositories, variërend tussen 3 en 4% (Zapponi, 2022). Ontwikkelaars gebruiken C# voor een breed scala aan projecten zoals Windowsapplicaties, games en web development.  

Weinig websites gebouwd in C# 

Aangezien C# meer dan 20 jaar bestaat, is er veel documentatie en expertise aanwezig die geraadpleegd kan worden voor snelle en adequate ontwikkeling. Desondanks is het percentage websites wat gebruik maakt van C# als ontwikkelcode slechts 8% (W3Techs, 2022). De meeste websites blijven geprogrammeerd in PHP waardoor deze bij uitstek de populairste code is om te gebruiken in webdevelopment.

Hierbij rijst dan ook de volgende vraag: ‘Waarom wordt C# nog niet grootschalig ingezet voor de ontwikkeling van webapplicaties?’ 

Ontwikkelen van webapplicaties

C# is een moderne, object georiënteerde programmeertaal ontwikkeld door Microsoft. Het stelt ontwikkelaars in staat om veilige en robuuste applicaties te ontwikkelen onder het .NET platform. De ontwikkeling van webapplicaties in C# gebeurt doorgaans in het ASP.NET framework, welke is gebouwd op het bekende .NET framework. ASP.NET voegt enkele belangrijke functionaliteiten toe aan .NET die nodig zijn voor het ontwikkelen van webapplicaties, zoals:

  • Een basis framework voor het verwerken van web requests in C# 
  • Een web-page templating syntax, beter bekend als Razor, waarmee dynamische webpagina’s kunnen worden gebouwd door het gebruik van C#
  • Libraries voor veelvoorkomende websites zoals een model, view, controller (MVC) 
  • Een authenticatiesysteem waarin libraries, een database en templatepagina’s zijn opgenomen voor het verwerken van logins. Hiernaast is het eenvoudig om multifactorauthenticatie en externe authenticatie in te stellen 
  • Editor extensions om eenvoudig syntax highlighting, code completion en andere specifieke functionaliteiten in de IDE naar keuze te krijgen

C# steeds populairder 

Langzaam maar zeker wint C# aan populariteit bij ontwikkelaars voor web development. Dit komt mede door het openstellen van de framework code op Github. Iedereen kan de code nu inzien, reviewen, aanpassen en/of aanvulling doorvoeren op de bestaande code.  

Hierdoor groeit er een community die steeds actiever wordt in de doorontwikkeling van ASP.net. Verbeteringen en bugfixes laten daardoor minder lang op zicht wachten en worden regelmatige vrijgegeven. 

Support op meerdere platforms

Een ander speerpunt om C# te gebruiken is de cross-platform support. Het framework is gebouwd om alleen op Windows te werken maar applicaties en hulpmiddelen ontwikkeld met behulp van .NET kunnen eenvoudig op andere platforms werken zoals macOS en Linux. Visual Studio, de IDE ontwikkeld door Microsoft, geeft gebruikers hierdoor de kans webapplicaties op elk operating system te ontwikkelen en in gebruik te nemen.  

Aangezien ASP.NET verder gebouwd is op .NET hebben ontwikkelaars ook direct voordelen bij onder andere: 

  • Automatisch geheugenmanagement 
  • Cross-platform architectuur 
  • Package management
  • Garbage collection 
  • Asynchroon programmeren 
  • Eenvoudige ontwikkeling van MVC-webapplicaties en RESTful API’s 

Razor syntax: makkelijk te leren

ASP.NET maakt gebruik van zijn eigen markup syntax voor het embedden van .NET code in webpagina’s. Hiervoor gebruiken zij de Razor syntax. Deze syntax, ontwikkeld in 2010, is een vereenvoudigde syntax die eenvoudig te leren is als beginner en meer productiviteit brengt bij een expert. Een Razor webpagina bestaat uit HTML en Razor code. Wanneer een server een request krijgt om een pagina te laden zal eerst de Razor code uitgevoerd worden om vervolgens de HTML aan te genereren en terug te sturen naar de gebruiker.  

Er is hierbij een grote overeenkomst te vinden met PHP, waarbij PHP-pagina’s bestaan uit PHP en HTML en op dezelfde manier op de server worden gegenereerd. Ontwikkelaars met C# ervaring zullen dan ook eerder uit te voeten kunnen met de Razor syntax dan de PHP-syntax.

PHP blijft koploper

PHP vertoont ontzettend veel overeenkomsten met ASP.NET in combinatie met Razor bestanden. Beide programmeertalen kunnen embedded worden in de HTML-code, zijn cross platform in te zetten en zijn op basis van performance aan elkaar gewaagd.  

Toch blijft PHP de koploper in de strijd om populairste programmeertaal voor webapplicaties. Dit komt met name door onderstaande punten: 

  • Vanwege de populariteit is er een enorme community ontstaan waarbij veel ontwikkelaars zich hebben opgewerkt tot specialist 
  • Er is een grote database vol referenties en educatief materiaal 
  • PHP ondersteunt vrijwel iedere database 
  • Er is een grote collectie aan open-source add-ons 
  • De hosting van een PHP-website is doorgaans goedkoop 
  • PHP is eenvoudig te leren

Voor zowel PHP als C# zijn er dus voor- en nadelen die het ontwikkelproces dan wel vereenvoudigen als bemoeilijken. Maar waarom heeft C#, en in het bijzonder ASP.NET, nog zo’n kleine marktwaarde in de websites?

Overstap naar ASP.NET

Het antwoord hierop lijkt vrij voor de hand liggend. Tot nog toe was ASP.NET een framework dat enkel gericht was op het ontwikkelen van webapplicaties voor een Windows machine. Sinds 2016 is ASP.NET Core uitgekomen waarmee deze restrictie van Windows verdween. Het lijkt er dan ook op dat het grote publiek nog niet de overstap heeft gemaakt naar C# vanuit de meer populaire webontwikkelmethodes zoals PHP. De verwachting is dat steeds meer bedrijven, zeker vanwege de release van ASP.NET Core, de overstap naar ASP.NET overwegen en zullen nemen.

PHP versus C#

Persoonlijk heb ik in zowel PHP als C# geprogrammeerd. Als beginnend programmeur is PHP een ontzettend eenvoudige taal om te leren. Simpele websites kunnen op deze manier in een handomdraai worden gemaakt. Het leren van C# vergt wat meer inspanning en duurt dan ook langer om daadwerkelijk te kunnen gebruiken.  

Vanwege de object georiënteerde structuur binnen .NET is het eenvoudiger om code te differentiëren dan in PHP. Een persoonlijke voorkeur gaat hiervoor dan ook uit naar C#. Waar PHP zich behoudt tot een programmeertaal voor webapplicaties kan het leren van C# de horizon verbreden en de stap naar andere ontwikkelmethodes binnen .NET vereenvoudigen.”